Skoči na glavno vsebino

Praznovanje jeseni

Prišel je čas, ko dnevi postajajo hladnejši in megleni, listje na drevesu spreminja svojo barvo, gozd pa nam ponuja obilo svojih darov. To je čas jeseni. V vrtcu smo se po nekaj letih premora odločili, da se skupaj poslovimo od poletja in pozdravimo prihod jeseni. V ta namen smo strokovne delavke pripravile tradicionalno praznovanje jeseni. Na pomoč pa so nam priskočili tudi otroci in njihovi starši. Podali smo se v gozd in s skupnimi močmi nabrali kostanj, s katerim smo se potem posladkali na našem praznovanju.

Za začetek praznovanja sta nas prišli pozdraviti »kmetovalka Frida« ter »teta Jesenka«. Po pozdravu sta otroke in starše popeljali skozi 5 postaj. Otroci so se sprva razdelili v 5 skupin, mentorica pa jim je razdelila kartončke, na katere so zbirali štampiljke. Ob opravljeni nalogi so pridobili štampiljko in s svojo skupino odšli do naslednje postaje. Postaje so bile različne – na gibalni postaji so se otroci preizkusili v vožnji samokolnice in prenašanju kostanja, na drugi postaji pa so iz naravnega materiala izdelovali slike ali prirejali 1:1. Ena izmed postaj je bila »pomoč kmetovalki Fridi«. Na tej postaji so otroci hranili pujsa (narejenega iz kartona), na voljo so imeli jabolka in buče. Poleg hranjenja pa so pujsu naredili tudi steljo, grabili seno in ga spravili na kup. Seveda pa na praznovanju ne sme manjkati hrane in pijače zato smo pripravili tudi tržnico. Naša tržnica je vsebovala zdrave, domače dobrote, ki nam jih ponuja narava. Vsak otrok je dobil 2 žetona, enega za pečen kostanj in enega za grozdni čaj. S tem smo se malo posladkali in okrepčali, nato pa odšli na naslednjo postajo, kjer smo se poveselili in skupaj s teto Jesenko zaplesali jesenski ples.

Veseli nas, da se je druženja udeležilo veliko število otrok in staršev. Otroci so bili razigrani in veseli, da se lahko družijo in igrajo. Poleg tega so se veliko gibali na svežem zraku, spodbujali svojo domišljijo, spoznavali, kako lahko iz kostanja, listov, vejic ipd. nastanejo avtomobili, gosenice, sonce … Poleg otrok pa smo tudi zaposleni in starši uživali ob skupnem druženju. Skupaj smo preživeli lepo jesensko popoldne in odšli domov polni novih vtisov in spominov.

                                                                                                                                                                                                                                                                      Natalija Bider Reiter

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost