Skoči na glavno vsebino

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

18. novembra 2022 smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. To je projekt s tradicijo in zelo pomembnim sporočilom o pomenu lokalno pridelane hrane.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil : »Zajtrk z mlekom-super dan«, zato je bila tudi naša osrednja tema mleko in mlečni izdelki. Zaposleni v vrtcu Mozirje  se vsako leto potrudimo, da je to poseben praznik za otroke.

V skupinah starejših otrok smo cel teden zbirali odpadno embalažo mleka in mlečnih izdelkov in se tekom tedna o njihovi vsebini tudi pogovarjali. Obiskali smo kmetijo Glušič v Lokah, si ogledali hlev s kravami in telički, mlekarno, silose… Najbolj zanimivi so bili seveda veliki traktorji, ki smo si jih lahko ogledali  tudi v notranjosti.

Iz kartona smo izrezali dve kravici, jih pobarvali in pripravili na »molžo«. Tako so se lahko otroci iz vseh skupin vrtca preskusili v »molži« krav.

S pomočjo kamišibaj gledališča so otroci prisluhnili zgodbi o potovanju mleka in tako izvedeli veliko zanimivih in novih podatkov o pridobivanju mleka in mlečnih izdelkov.

Seveda pa teden pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom ni mogel miniti brez čebelic.

Sodelavke najmlajših skupin so nam zaigrale igrico o Čebelji šoli, pevski zbor pa se nam je ponosno predstavil s pesmico Čebelice. Ogledali smo si še bližnji čebelnjak in se pogovorili o pomembnosti čebel v našem življenju.

Petkov dan smo pričeli z bogatim zajtrkom, ki je bil sestavljen iz mleka, kruha, masla, medu in jabolka. Sledil je obisk župana in čebelarjev, ki je smiselno zaokrožil teden ob zaključku projekta.

Brigita Tajnšek  in Janja Oblak

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost