Skoči na glavno vsebino

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK V VRTCU LIPA

 V našem vrtcu vse skozi skrbimo za zdrav otroški razvoj naših malčkov, z veliko gibanja in izbrano  prehrano. Tako smo v mesecu novembru izvajali številne dejavnosti na temo zdrava/ nezdrava hrana. Otroci so preko lastne aktivnosti spoznavali sadje, zelenjavo, mleko in mlečne izdelke, med… med drugim smo tudi raziskovali  izvor naše vsakdanje hrane. Ker je otrokom zelo poznana nezdrava hrana; sladkarije, prigrizki smo o tem naredili tudi velik plakat, ki nas opozarja na posledice prehranjevanja  z nezdravo hrano in vplivom na naše zdravje.

18. novembra smo v vrtcu izvedli tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, ki nam je bil še posebej všeč. Otroci so hitro ugotovili, da vsebuje samo zdravo, domačo hrano, kot je mleko, domač kruh , maslo, med in jabolka. TSZ nam je popestril tudi lokalni čebelar Dare Glušič, ki nam je predstavil njegovo delo s čebelami ter pokazal  čebelarsko opremo za delo pri čebelah.  Čebelar nam je razložil, zakaj so čebele zelo pomembne v naravi, seveda na otrokom razumljiv način. Na koncu nas je pogostil  še z njegovim slastnim domačim medom.

Ker je bila letošnja osrednja tema TSZ mleko- super hrana, smo strokovne delavke vrtca Lipa za otroke pripravile še igrano predstavo Krava Liza gre na dopust. V predstavi so otroci spoznali pomen krave na kmetiji in njenega  zdravega mleka. Na koncu so krava Liza in ostale domače živali s kmetije skupaj z otroki še veselo zarajale.

                

Jožica Ermenc              

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost