Skoči na glavno vsebino

Odnos do hrane

…odnos do hrane otroci pridobijo v družini.

Otrokov odnos do hrane in njegove prehranjevalne navade so v veliki meri odvisne od vpliva staršev in družinskih navad.

Hrana je nedvomno povezana s čustvi in občutki. Med hranjenjem že dojenček občuti ugodje in ljubezen do staršev, zato tudi kasneje v otrokovi podzavesti ostane vir prijetnih občutkov, ki jih otrok dobiva od osebe, ki jo ima rada.

Starši poleg tega preko hrane otroke nagrajujejo, jih motivirajo, nadomeščajo svojo slabo vest zaradi njihove odsotnosti, zaradi tega ker so se razjezili….

Npr: »Če pri zobozdravniku ne boš jokal, dobiš čokolado.«

…na ta način pri otroku spodbujamo napačne vedenjske vzorce in sicer povzročimo tesno povezanost hrane in čustvovanja. Otroci začnejo s hrano nadomeščati čustva, ki jih niso deležni, lajšajo tesnobo in stisko, kar pa povzroči prekomerno najedanje, posledica pa je čezmerna telesna teža in razne bolezni povezane z debelostjo.

DRUŽINA IN ODRASLI BODIMO ZGLED

Otroci večino navad, tudi prehranjevalne, črpajo od odraslih (doma, v vrtcu, šoli). Ključnega pomena je način uvajanja hrane med otrokovim odraščanjem ter poučevanje otrok o primerni prehrani in kakovosti prehranjevanja.

Pomemben je pravilen razpored obrokov, obroki naj bodo čas, ko se vsa družina vsaj enkrat dnevno zbere pri mizi, poteka naj v mirnem okolju, brez motečih TV programov, glasne glasbe, telefonov, glasnih prepirov, računalniških igric. Pogrinjek naj bo lepo pripravljen, za obrok si je potrebno vzeti čas.

Starši lahko otrokom ponudijo obroke iz svežih sezonskih sestavin, jedi, ki jih sami poznajo iz otroštva. S tem bodo te jedi prišle otrokom v navado in se ne bodo zatekali toliko k industrijsko pripravljenim in kakovostno manj zdravim jedem, ki so močno predelane.

PREVIDNO PRI SLADKORJU, MAŠČOBAH in SOLI

Najboljše je, da otroku za žejo ponujamo vodo, nesladkan čaj, razredčen naravni iztisnjen sok. Slaščice poskusimo izpustiti, saj je malček načeloma enako zadovoljen z jabolkom, korenčkom ali koščkom kruha, zato NE nadomeščajmo izpuščenega obroka s slaščicami ali slanimi prigrizki, saj otroka s tem učimo, da z zavrnitvijo obroka dobi čips, čokolado ali sladek sok. Pomembno je vztrajati in vztrajati pri rednih obrokih, ki naj bodo bogati  s svežim sadjem in zelenjavo.

Vir: OTROK IN DRUŽINA, september 09

Zapisala: Mojca Vasle, OPZHR

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Dostopnost