Skoči na glavno vsebino

Mesec februar – mesec kulture

Kaj je kultura?

Otrok mamo vpraša, kaj je to kultura, kdo se z njo ponaša?
Le ta začudena obstane, saj resno jo vprašanje gane.
Skromno mu obrazloži, in takole odgovori: kultura nas sprejme, ko se rodimo, raste z nami, ko se igramo, hodimo v šolo, v službo hitimo.
Ko smo veseli, z nami se smeje, ko žalostni smo, nam dušo ogreje, pesmi in knjige nam piše, slike nariše, les obdeluje, kamen oblikuje, pravljice bere, solze izpere, se z lutkami igra, iz ekrana smehlja, naravo ohranja, stavbe vzdržuje, staro z novim povezuje.
Prijazno z vsemi se rokuje, prešerno poje, lepo pozdravlja, ob odhodu se poslavlja, je naša zgodovina in domovina.
Od rojstva do smrti z nami živi, kultura sem jaz, si ti, smo mi vsi.

Mesec februar je za naš vrtec obetal prijetne dejavnosti, ki smo jih v vrtcu načrtovali že od novega leta naprej. Že z obeležitvijo 8. marca in prebiranjem Prešernovih del, ter poslušanjem himne smo mesec pričeli zelo kulturno. V začetku meseca nas je najprej obiskal trobilni orkester slovenske Policije, vsaka skupina je po dogovoru obiskala tudi knjižnico, kjer so najstarejšim pripravili pravljično uro in predstavitev same knjižnice. Dogajanje v mesecu februarju so dobrodošlo popestrili tudi pustni dnevi in predvsem Pust Mozirski z ansamblom »Boj se ga«. Poleg pestro načrtovanih dejavnosti so nas v vrtcu obiskali še: citrarka ga. Sabina Krajnc, ga. Mojca Štancar je z nami zaplesala, kitaristka ga. Tjaša Filipič pa je z nami zapela pesmice, ki so nam bile poznane. V zadnjem tednu sta nam svoj čas namenili sestri Eva in Manja Vačovnik, ki sta nas obiskali z violino in flavto. Ves februar pa je bil na razpolago otrokom tudi glasbeni kotiček, v katerem so prepoznavali zvoke iz narave, igrali na Orffove infrumente …

Tanja Klemenšek Rakun

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Dostopnost