Skoči na glavno vsebino

Pikina izmenjevalnica

V okviru projekta Bralna značka je od 8. 9. 2018 do 8. 10. 2018 potekal Nacionalni mesec skupnega branja. V tem mesecu smo bili zato povabljeni, da smo si za branje vzeli še kakšen trenutek več. Kot že ime samo pove, je bil namen dejavnosti v tem mesecu, da smo k branju povabili še nekoga. Da smo otrokom pravljico prebrali starši, brat ali sestra, babica ali dedek, vzgojiteljice ali pa prijatelj. Lahko smo se še pogosteje podali v knjižnico, kjer si lahko izposodimo knjige, ki jih še nismo prebrali.

V vrtcu smo v ta namen pripravili Pikino izmenjevalnico. V Pikinem tednu so bile v garderobi najstarejših otrok postavljene poličke s knjigami. Z otroki najstarejših skupin smo se pogovorili, da imajo mogoče doma kakšno slikanico, ki so jo že velikokrat prebrali in bi jo lahko pogrešili. Na polički v Pikini izmenjevalnici pa se bo verjetno našla kakšna, ki bi si jo želeli. Zato so se s starši doma pogovorili, katero svojo knjigo bi želel zamenjati za neko drugo. Prinesli so jo v vrtec, jo odložili na poličko Pikine izmenjevalnice, vzeli pa so lahko katerokoli drugo iz poličke, ki je bila otroku všeč. Edino pravilo je bilo, da za eno vzeto knjigo eno prinese!

 

 

Otrokom je bila takšna izmenjava tako zanimiva, da smo dejavnost podaljšali še v teden otroka. Eni so zamenjali več knjig. Nekateri so imeli z ločitvijo od svoje knjige težave in so nekaj dni zbirali pogum, spet drugi se za menjavo niso odločili. Pogovarjali so se med sabo, katero knjigo so prinesli in katero odnesli. Prijatelja sta ugotovila, da sta si med sabo izmenjala knjigi.
Skratka cilj, ki smo si ga zadali, je dosežen. Otroci so na malo drugačen način poglabljali ljubezen in spoštovanje do knjig. Hkrati pa so se na ta način, seveda z zgledom odraslih, naučili tudi poštenosti. Jesenski večeri pa so obogateni z zakladnico novih pravljic v domovih naših otrok.

Anja Brecl

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Dostopnost