Skoči na glavno vsebino

PRAZNOVANJE TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA

Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt, ki je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije zaživel leta 2011, z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod osrednjim sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Tako smo tudi strokovni delavci podružnice Lipa Rečica ob Savinji letos namenili posebno pozornost kruhu. Otrokom smo s projektom želeli približati slovensko tradicijo in kulturo ter spodbujati spoštljiv odnos do sestavin in hrane.

Oddelki so različno obeležili projekt in letošnji slogan. Najstarejši otroci so spoznali pripravo testa in peko kruha, tako da so skupaj s strokovnimi delavkami pekli makovke. Zamesili so testo, spletli pletenke in jih spekli v naši kuhinji. Vrtec so tako napolnili z vonjem po sveže pečenem kruhu.

Od blizu so se lahko spoznali tudi s čebelarsko opremo oz. s čebelarsko obleko.

Mlajši otroci pa so preko pesmice Kruhek Janeza Bitenca spoznavali pripravo kruha.

Projekt smo letos obeležili 17. novembra 2023. Za zajtrk so nam pripravili običajen slovenski zajtrk z domačim kruhom, maslom, medom in mlekom.

Na ta dan smo med nas povabili lokalnega predstavnika Čebelarske zveze Slovenije, ki nam je na kratko predstavil pomen čebelarstva in pridobivanja medu.

Po končanem obisku pa smo s strokovnimi delavci za otroke pripravili lutkovno predstavo Od kod si, ljubi kruhek?, ki je nastala kot priredba knjižne predloge Tomaža Lapajneta Od kod si, kruhek?. Z otroki smo se po predstavi na kratko pogovorili o peki kruha in skupaj zapeli ljudsko pesem Ob bistrem potoku je mlin.

Otroci so pokazali velik interes ob obisku čebelarja in o peki kruha. Tradicionalni slovenski zajtrk pa ni osamljen projekt v šolskem letu, ki spodbuja učenje otrok o zdravem načinu življenja, spoštljivem odnosu do hrane in naše tradicije. Strokovni delavci se skozi vse leto trudimo otrokom privzgajati dobre in k zdravemu življenjskem slogu naravnane navade, projekt Tradicionalni slovenski zajtrk pa je zagotovo odlično izhodišče.

In kot pravi naš pregovor: Če človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče.

 

 

 

Vanja Vovk

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost